© Rootsville.eu

Black Cat Biscuit (B)
Sunday Evening Blues
Muzecafé Heusden-Zolder (29-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info bands: Black Cat Biscuit
info organisatie: Mine Blues


© Rootsville 2024


De herfst is ingezet en dus ook hoog tijd dat ze ook bij 'Mine Blues' starten met hun succesvolle formule van 'Sunday Evening Blues'. Deze culturele zondagavond is hier zo al aan zijn vierde jaargang toe. Vele blues liefhebbers zullen zich ook nog wel de benefiet 'Blues For Bas' van 27 oktober 2023 herinneren waar drie bands toen volkomen belangeloos kwamen op te treden. Die bands dat waren toen 'Black Cat Biscuit', 'The Dibs' en 'David Ronaldo & The Dice'.

Dat die van 'Mine Blues' de Belgische blues een warm hart toedragen is al lang geweten en dit al sinds ze in 2016 hun eigen festival kwamen op te richten. Door destijds 'Blues For Bas' gaat hun appreciatie voor de Belgische blues nog verder want zo kwam het bestuur met het lumineuze idee dat de drie bands het vorig jaar niet volledig gratis moesten doen en wordt zo het eerste gedeelte van de 'Sunday Evening Blues' in het seizoen 2024-2025 ingevuld door diezelfde drie bands met vandaag als eerste 'Black Cat Biscuit'.

Onze eerste kennismaking met 'Black Cat Biscuit' dateert al van sinds 2018 toen ze daar plots op het grote podium van 'Hookrock' verschenen en ja hoor, we waren best onder de indruk mede doordat ze zich niet te goed deden aan de grijsgedraaide covers maar naar voren traden met eigen frisse originals en zo gaat hun 'Bad James' ook al mee sinds toen. Dat jaar kwamen ze ook de 'Belgian Blues Challenge' te winnen en als vaandeldrager voor België volgden we toen ook dit vijftal naar de 'European Blues Challenge' richting 'Azoren'.


Azoren anno 2019

Het muzecafé zat tjoskkevol voor de eerste 'Sunday Evening Blues' van het nieuwe seizoen waarbij er zelfs een delegatie van 'Bluesmachine' uit de Vloanders was afgezakt naar Heusden-Zolder. Vree wijs zou ik zo zeggen. Ook hadden die van 'Smokestack Charlie' hun repetitie kot vroeger verlaten om hier aanwezig te kunnen zijn. Zo goed als 08.30PM en die van 'Black Cat Biscuit' bestijgen de bandstand maar eerst is er het welkomstwoord nog weggelegd voor 'MC Roeland'.

Sinds hun ontstaan is er nog maar één enkele wissel opgetreden bij deze band en dat was de vervanging van stringbender Stanley Patty door die van Raffe Claes, toen voornamelijk bekend van zijn eigen band 'Tensfield'. Voor het overige bestaat de band nog steeds uit frontman Bart 'Yasser' Arnauts, Mark Sepanski op de bluesharp en de ritmesectie die bestaat uit Patrick Indestege op de double bass en drummer Jeffrey 'Jr' Gijbels. Hun opener hier vanavond is 'Elwood Blues'.

Met nummers als 'I Don't Know' en 'In A Hurry' staan die van 'Black Cat Biscuit' garant voor wel zeer gevarieerde blues gaande van West Coast Swing tot zelfs enkele country licks met nummers als What Goes Around' en het al vermelde 'Bad James', hell yeah! Met 'Giovanni Winnetou' zouden we ons zo maar in de verhalen van Karl May kunnen bevinden. Het gebrachte spektakel krijg je er zo maar gratis bij.

Van verveling vanavond is er geen sprake want daar zorgen 'Yasser' en zijn gang wel voor. Maar je kent de quote wel van 'Time Flies When You're Having Fun' en dat geld ook voor vanavond. Zo zitten we zonder het zelf te beseffen met 'Two Seconds Man' al aan het einde van de eerste set maar krijgen we nog een verrassing om 'u' tegen te zeggen.

In de winterse maanden voor het ontstaan van 'Black Cat Biscuit' hadden Mark Sepanski en zijn echtgenote stiekem aan het werk geweest voor muzikale opvolging en zo kwam dan 'Sander Sepanski' in beeld. Niet dat hij onmiddellijk een 'noeneke' kwam toegestoken, nee ver van dat maar naargelang Sander ouder werd kwam er ook de interesse om een gitar'eke ter hand te nemen. De blues liefhebbers die onze festivals komen af te schuimen kwamen hem vorig jaar al te bewonderen tijdens de 'jam' op Sing Wespelaar. De rest konden hem vanavond leren kennen want nog voor de pauze eraan zat te komen kon hij samen met zijn 'Sander Blues Trio' zijn skills hier laten horen.

De papa schuiven we nu aan de kant want zijn 'Trio' bestond voornamelijk uit de beatfarmers 'Jeffrey 'Jr' Gijbels' en 'Patrick Indestege' voor de gelegenheid op elektrische basgitaar. Een power trio zoals het hoor te zijn en power dat kregen we. Al meteen van bij de eerste noot op Joe Bonamassa's 'I Don't Believe' vielen de monden hier wagenwijd open van bewondering. Die gast kan buiten een stukje gitaar spelen ook nog eens goed en krachtdadig zingen. Een nieuw blues talent kent hier vanavond zijn openbaring. Het oorverdovend applaus was er de bevestiging van.

De 'portable' videomachines werden massaal boven gehaald want dit momentum moest worden vastgelegd. Even in het arsenaal duiken van de 'Texas Blues' zal Sander gedacht hebben en ja hoor ook 'Texas Flood' van Stevie Ray Vaughan ging er hierin als zoete 'Oreo'. Mama en Papa Sepanski uiteraard zo fier als een gieter en dat mochten ze ook wel zijn. Helaas komen we zo bij een andere quote en dat is die van 'Good Times Become Good Memories' en het is met die gedachte dat we al afscheid moeten nemen van dit korte stukje meer dan uitstekende blues. Geen nood want hij zou ook nog eens mogen meespelen met de obligate bisser.

The Show Must Go On' en dat deden die van 'Black Cat Biscuit' dan maar met 'Parrot Woman' en 'Let The Blues Heal You'. Ik weet het gasten het is nooit een cadeau om na een sterke prestatie als die van te moeten optreden 'Sander Sepanski' maar juliie worden ervoor betaald vanavond ;-). Met 'I Don't Need Your Love' en voor mezelf nog steeds het lekker luisterende 'Wheels' blijft de sfeer hier op deze 'Sunday Evening Blues' meer dan uitstekend te noemen.

Na 'Sons Of A Vampire' komen we zo uit bij de derde quote van vanavond en dat is 'Aan alle Goede Dingen Komt Een Einde' en zo mag en moet Sander ook nog eens aan de bak en wordt het stillaan tijd voor het spijtige op zo een 'Sunday Evening Blues' en dat is...'Goin' Home'. Toch nu al noteren dat op zondag 27 oktober er hier de soulblues van 'The Dibs' te horen is. Be There!